Είναι στιγμές που προσπαθείς να ταΐσεις την ψυχή σου με φαγητό και το στομάχι σου με συναισθήματα!
Είναι στιγμές που προσπαθείς να ταΐσεις την ψυχή σου με φαγητό και το στομάχι σου με συναισθήματα!
Το τρίξιμο δοντιών την νύχτα δεν είναι ασθένεια, αλλά μια ακούσια συμπεριφορά και συχνά έκφραση του στρες.
Οι βρουξιστές συχνά αγνοούν ότι έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια. Συνήθως το μαθαίνουν από τον σύντροφο που ακούει το κροτάλισμα των δοντιών το βράδυ ή από κάποιο ξαφνικό σπάσιμο δοντιού. Μπορείτε όμως να αντιληφθείτε τον πόνο και να καθοδηγήσετε τον οδοντίατρο σας σε αυτήν την διάγνωση.
Για παράδειγμα, εάν ξυπνάτε με ελαφρύ ή έντονο πονοκέφαλο ή κάποιο περίεργο πόνο στη άνω ή κάτω γνάθο ο οποίος καταλήγει μέχρι τα αυτιά.
Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος.
Το τρίξιμο δοντιών όμως μπορεί να είναι παρενέργεια μιας ευθυγραμμισμένης ή μη ευθυγραμμισμένης γνάθου. Ακόμη, μπορεί να είναι και παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ή κάποιος τραυματισμός της γνάθου. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:
Τις περισσότερες φορές νομίζουμε ότι το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά των δοντιών έως και την απώλεια τους. Επίσης, μπορεί να επιφέρει ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό και πόνο ή μάγκωμα της κροταφογναθικής διαρθρώσης.
Για την απώλεια τον δοντιών από βρουξισμό, μεγάλο ρόλο παίζει η ένταση του στρες, η διατροφή, η οδοντιατρική φροντίδα, το φύλο και η κληρονομικότητα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει μια δυσθρεψία κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης/θηλασμού μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μερικής οδοντοστοιχίας από βρουξισμό.
Το καλύτερο θα ήταν να μετριάσετε το άγχος και το στρες. Γι’ αυτό, υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης όπως εβδομαδιαίες συνεδρίες μασάζ π.χ. μασάζ στους αυχενικούς μύες.
Ακόμα, προτείνεται η γυμναστική για την αποβολή του στρες και την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος. Ο συνδυασμός δυναμωτικού ή χαλαρωτικού μασάζ και γυμναστικής έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου.
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, μπορεί να αυξήσουν την ένταση στο σαγόνι γι αυτό καλό είναι να αποφεύγετε.
Καλό θα ήταν προληπτικά να τρώτε υγιεινά και να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους.
Μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C συμβάλλει στη βελτίωση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων του άγχους. Επίσης, βοηθούν αντιφλεγμονώδη ουσίες όπως η κουρκουμίνη (κουρκουμάς), η κατεχίνη (σοκολάτα, τσάι) και η επικατεχίνη. Ακόμη, τα προβιοτικά (πχ. γιαούρτι) παίζουν ρόλο στην καλυτέρευση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων του στρες.
Ένα καλά σχεδιασμένο διαιτολόγιο το οποίο βασίζεται στην παραγωγή σεροτονίνης και ένας τρόπος ζωής βασισμένος στην μείωση της έκκρισης κορτιζόλης θα βοηθούσε ιδιαίτερα στο τρίξιμο δοντιών. Δηλαδή με την μείωση άγχους, την οργάνωση ενός προγράμματος διατροφής, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και επιλέγοντας ένα χαλαρωτικό μασαζ στους αυχενικούς μύες ή μασάζ τα αποτελέσματα θα φαινόταν άμεσα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσουμε τον μηχανισμό και την ρύθμιση των ορμονών με στόχο την υγεία του και την ισορροπία του εγκεφάλου, μειώνοντας ενδεχομένως τις φλεγμονές που προκαλούνται από το χρόνιο άγχος και το οξειδωτικό στρες !
Επειδή ο πόνος από το τρίξιμο δοντιών είναι οξύς να τρέφεστε με μαλακές και υδαρής τροφές. Τέτοιες μπορεί να είναι όπως χυμοί λαχανικών και και milkshake φρούτων στα οποία μπορείτε να διαλύσετε:
Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας να ανταπεξέλθει πιο εύκολα και γρήγορα στην αντιμετώπιση και την έξαρση του πόνου που προήλθε απο το καθημερινό στρες.
Εάν κάποια κροταφογναθική διάρθρωση εκδηλώσει έντονο πόνο από το στρες τότε να απευθυνθείτε σε κροταφογναθολογο.
Ζητήστε από τον οδοντίατρο σας μασελάκι το οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λειτουργεί ως φραγμός στην πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια του τριξίματος.
Στην συνέχεια, απευθυνθείτε σε κροταφογναθολόγο για να σας δώσει εξειδικευμένο μασελάκι για τον ύπνο, εξειδικευμένες ασκήσεις για τους μύες της γνάθου και να σας δείξει τη σωστή θέση της γλώσσας για την εξομάλυνση του πόνου.
Δημοσιευμένο άρθρο της Ελένης Φραγκίσκου στο Diatrofi.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου